
Rengeteg mesterséges színező anyag létezik és mindenféle káros is, az előző tojásfestés irományomban nagyon sok példát írtam, de ezek olyan természetes anyagok amelyek nem károsak

![]()
Ha már úgyis törekszünk az ételeinkből a kémiai anyagokat eltávolítani, miért nem próbáljuk meg itt is: A méreganyagok helyett érdemes kipróbálni a természetes anyagokat
Ha már úgyis törekszünk az ételeinkből a kémiai anyagokat eltávolítani, miért nem próbáljuk meg itt is: A méreganyagok helyett érdemes kipróbálni a természetes anyagokat
Bármit is használsz, a lényeg a következő:
A színezésre használt anyagot (lent megtalálhatod a színekhez párosítva mit és mennyit belőle), tedd bele egy kisebb fazékba és önts rá vizet. Körülbelül 2 bögre víz elég egy recepthez. Adj a vízhez annyi evőkanál ecetet, ahány bögre mennyiségű vizet használsz.
Forrald fel a keveréket nagyobb lángon, s majd ha forr, vedd le a lángot és hagyd lassan főni nagyjából 30 percig.
Miután lassú tűzön főtt, vedd le és hagyd kicsit lehűlni, s szűrd le, hogy ne maradjon benne a színező anyagból, csak a folyadékot használjuk.
Tedd vissza a színezőt egy lábasba, s tedd oda főni a tojással megint. Körülbelül 10 perc elég is lesz egy tojásnak, míg felszívódik a színezék és a tojás is megfő. Ha nem elég erős a színe a tojásnak, a folyadékot beleteheted egy befőttes üvegbe és áztathatod a tojásokat benne bár óráig a hűtőben.
Másik módszer az, hogy együtt főzöd a tojást a színezővel, már az elején. Noha ez pöttyös tojásokat eredményez, de ki lehet próbálni.
Kifújt tojásoknál a befőttes üvegbe helyezve, hidegen színezzük.
Színek:
Vörös
Lila hagyma héja (kb. 3-5 fej hagyma héja kell egy 2 bögrés recepthez)
Chili por vagy Fűszerpaprika por (látni fogod a víz színén mennyire lesz mély a szín)
Reszelt cékla (elég erős, így körülbelül egy fej elég)
Meggy vagy cseresznye a levével (egy maroknyi bőven elég)
Gránátalmalé (1-2 bögre)
Málna (1 marok)
Barna
Kapor mag (arany barna lesz, kb. 2-3 evőkanál)
Erős feketekávé (ajánlott, 1 bögre)
Fekete dió héja (2-3 evőkanál)
Fekete tea (3-4 filternyi növény, de szintén tőled függ)
Narancs
Vöröshagyma héja (nevével ellentétben ugye narancsszínű, 3-4 fej hagyma héja)
Curry por (2-3 evőkanál)
Reszelt vagy vágott sárgarépa (2-3 darab)
Sárga
Kurkuma por (legjobb, 2-3 evőkanál)
Narancs/citromhéj (3-4 evőkanál)
Őrölt kömény (2-3 evőkanál)
Cickafark virága (3-4 evőkanál)
Zöld
Spenót (3-4 evőkanál vagy egy kisebb marék)
Friss bazsalikom (kis maréknyi)
Áfonya és kurkuma együtt főzve
Kék
Lila káposzta (3-4 levelet csíkokra vágva)
Áfonya (1 marék)
Kék szőlőlé (1-2 bögre)
Lila
Vörösbor (1-2 bögre)
Hibiszkusz tea (3-4 filter)
Szeder (1 kis marék)
Lila káposzta és cékla együtt főzve (ajánlott)
Rózsaszín
Ribizli vagy ribizlilé (1 kis marék vagy 1-2 bögre)
Málna (kisebb adaban)
Céklalé (1 bögre)
Irány a kert, konyha vagy a piac :)
Liláskékes - vöröskáposzta
Az apróra vágott vörös káposztára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, azt. Körülbelül félóráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat. A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat.
Lila hagyma héjával (ebből sokat kell használni) együtt főzzük meg a tojásokat.
Piros - cékla
Szép természetes piros színt ad a tojásoknak a cékla leve is bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.) . Főzés után tegyük a tojásokat a főtt cékla levébe.
Sárga - kurkuma, citrom
Szép sárga színt adnak ad a citrom- vagy narancshéja, az őrölt kömény és az őrölt kurkuma.
Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Egy zacskó kurkumát adjunk egy bögre vízhez, és ebben gyönyörű sárga tojásokat festhetünk, akár úgy is, hogy a lében együtt főzzük a tojást a kurkumával. Ha a léhez egy is curry port is adunk, a szín intenzívebb lesz és a főtt tojás még finomabb, hiszen ez a fűszer igen jól harmonizál a tojásokkal. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.
Narancssárga- pirospaprika
Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a narancsszínű tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat.
Zöld - spenót, csalán, petrezselyem
Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.
Rózsaszín - csipkebogyótea
Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszínű tojások.
Sötétbarna - kávé. dió
Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.
Vörösbarna - vöröshagyma
Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyiben éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagyma-lé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.
A minták
Levélminta
Kell egy harisnya vagy valami hasonló anyag (esetleg a háló, amiben a gyümölcsöt, hagymát és zöldséget veszed), s egy kisebb levél. A levelet ráteszed a tojásra, mielőtt festenéd, s körbefogod a harisnyával, majd a hideg színezőbe teszed pár órára. Jó szorosan fogd körbe, hogy ne menjen alá a festék. Mintának használhatsz más formát is.
Festett viaszminta
Fogj egy vékony ecsetet, kihegyezett hurkapálcát, vagy egyéb vékony eszközt, amivel rajzolhatsz a tojásra. Felolvasztott viaszba mártva, fess mintákat a tojásra, majd a tojást tedd a hideg színezőbe pár órára.
Karcolt minta
Ha megfestetted a tojásod, akkor kis tűvel, vagy karcolásra alkalmas eszközzel karcolhatsz mintákat a tojásra.
Számos lehetőség létezik még, érdemes körbenézni a neten. Ügyesebbek még át is üthetik az üres tojáshéjat minták létrehozására.
Tipp!
Főzés előtt szappannal mosd meg a tojásokat, hogy a felületén lévő zsiradék teljesen leoldódjon, így a festék jobban rögzül a tojás héján.
Érdemes a főzővízhez egy kevés ecetet adni, mert ez segítheti a festék tapadását.
Ha szép fényes tojásokat szeretnél, akkor a kihűlt, lecsöpögtetett, megszáradt tojásokat dörzsöld át szalonnahéjjal, vagy egy kevés kókuszolajjal.
Forrás:
http://www.paleo-dieta.hu/egeszseges-eletmod/tojasfestes-termeszetes-anyagokkal/
http://gyermekszoba.blog.hu/2009/03/27/tojasfestes_termeszetesen
http://www.harmonet.hu/a-nyulon-tul/15481-6-hatekony-tojasfesto-tipp-csak-termeszetes-anyagokkal.html
http://www.annwn.hu/tuz-korul/unnepi-aktivitas/tojasfestes-termeszetesen
www.homemade-gifts-made-easy.com
www.themakeyourownzone.com
thebeginnerwitch.tumblr.com
www.frontiercoop.com
http://gyermekszoba.blog.hu/2009/03/27/tojasfestes_termeszetesen
http://www.harmonet.hu/a-nyulon-tul/15481-6-hatekony-tojasfesto-tipp-csak-termeszetes-anyagokkal.html
http://www.annwn.hu/tuz-korul/unnepi-aktivitas/tojasfestes-termeszetesen
www.homemade-gifts-made-easy.com
www.themakeyourownzone.com
thebeginnerwitch.tumblr.com
www.frontiercoop.com

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése