2015. április 3., péntek

Tojásfestés természetesen




Rengeteg mesterséges színező anyag létezik és mindenféle káros is, az előző tojásfestés irományomban nagyon sok példát írtam, de ezek olyan természetes anyagok amelyek nem károsak




Ha már úgyis törekszünk az ételeinkből a kémiai anyagokat eltávolítani, miért nem próbáljuk meg itt is: A méreganyagok helyett érdemes kipróbálni a természetes anyagokat




Bármit is használsz, a lényeg a következő:
A színezésre használt anyagot (lent megtalálhatod a színekhez párosítva mit és mennyit belőle), tedd bele egy kisebb fazékba és önts rá vizet. Körülbelül 2 bögre víz elég egy recepthez. Adj a vízhez annyi evőkanál ecetet, ahány bögre mennyiségű vizet használsz.

Forrald fel a keveréket nagyobb lángon, s majd ha forr, vedd le a lángot és hagyd lassan főni nagyjából 30 percig.

Miután lassú tűzön főtt, vedd le és hagyd kicsit lehűlni, s szűrd le, hogy ne maradjon benne a színező anyagból, csak a folyadékot használjuk.
Tedd vissza a színezőt egy lábasba, s tedd oda főni a tojással megint. Körülbelül 10 perc elég is lesz egy tojásnak, míg felszívódik a színezék és a tojás is megfő. Ha nem elég erős a színe a tojásnak, a folyadékot beleteheted egy befőttes üvegbe és áztathatod a tojásokat benne bár óráig a hűtőben.

Másik módszer az, hogy együtt főzöd a tojást a színezővel, már az elején. Noha ez pöttyös tojásokat eredményez, de ki lehet próbálni.

Kifújt tojásoknál a befőttes üvegbe helyezve, hidegen színezzük.


Színek:

Vörös

Lila hagyma héja (kb. 3-5 fej hagyma héja kell egy 2 bögrés recepthez)
Chili por vagy Fűszerpaprika por (látni fogod a víz színén mennyire lesz mély a szín)
Reszelt cékla (elég erős, így körülbelül egy fej elég)
Meggy vagy cseresznye a levével (egy maroknyi bőven elég)
Gránátalmalé (1-2 bögre)
Málna (1 marok)

Barna

Kapor mag (arany barna lesz, kb. 2-3 evőkanál)
Erős feketekávé (ajánlott, 1 bögre)
Fekete dió héja (2-3 evőkanál)
Fekete tea (3-4 filternyi növény, de szintén tőled függ)

Narancs

Vöröshagyma héja (nevével ellentétben ugye narancsszínű, 3-4 fej hagyma héja)
Curry por (2-3 evőkanál)
Reszelt vagy vágott sárgarépa (2-3 darab)

Sárga

Kurkuma por (legjobb, 2-3 evőkanál)
Narancs/citromhéj (3-4 evőkanál)
Őrölt kömény (2-3 evőkanál)
Cickafark virága (3-4 evőkanál)

Zöld

Spenót (3-4 evőkanál vagy egy kisebb marék)
Friss bazsalikom (kis maréknyi)
Áfonya és kurkuma együtt főzve


Kék

Lila káposzta (3-4 levelet csíkokra vágva)
Áfonya (1 marék)
Kék szőlőlé (1-2 bögre)

Lila

Vörösbor (1-2 bögre)
Hibiszkusz tea (3-4 filter)
Szeder (1 kis marék)
Lila káposzta és cékla együtt főzve (ajánlott)

Rózsaszín

Ribizli vagy ribizlilé (1 kis marék vagy 1-2 bögre)
Málna (kisebb adaban)
Céklalé (1 bögre)



Irány a kert, konyha vagy a piac :)






Liláskékes - vöröskáposzta



Az apróra vágott vörös káposztára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, azt. Körülbelül félóráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat. A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat.





Lila hagyma héjával (ebből sokat kell használni) együtt főzzük meg a tojásokat.

Piros - cékla

Szép természetes piros színt ad a tojásoknak a cékla leve is bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.) . Főzés után tegyük a tojásokat a főtt cékla levébe.

Sárga - kurkuma, citrom

Szép sárga színt adnak ad a citrom- vagy narancshéja, az őrölt kömény és az őrölt kurkuma.
Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Egy zacskó kurkumát adjunk egy bögre vízhez, és ebben gyönyörű sárga tojásokat festhetünk, akár úgy is, hogy a lében együtt főzzük a tojást a kurkumával. Ha a léhez egy is curry port is adunk, a szín intenzívebb lesz és a főtt tojás még finomabb, hiszen ez a fűszer igen jól harmonizál a tojásokkal. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.


Narancssárga- pirospaprika

Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a narancsszínű tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat.

Zöld - spenót, csalán, petrezselyem

Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Rózsaszín - csipkebogyótea

Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszínű tojások.



Sötétbarna - kávé. dió

Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.

Vörösbarna - vöröshagyma

Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyiben éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagyma-lé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

A minták



Levélminta
Kell egy harisnya vagy valami hasonló anyag (esetleg a háló, amiben a gyümölcsöt, hagymát és zöldséget veszed), s egy kisebb levél. A levelet ráteszed a tojásra, mielőtt festenéd, s körbefogod a harisnyával, majd a hideg színezőbe teszed pár órára. Jó szorosan fogd körbe, hogy ne menjen alá a festék. Mintának használhatsz más formát is.

Festett viaszminta
Fogj egy vékony ecsetet, kihegyezett hurkapálcát, vagy egyéb vékony eszközt, amivel rajzolhatsz a tojásra. Felolvasztott viaszba mártva, fess mintákat a tojásra, majd a tojást tedd a hideg színezőbe pár órára.

Karcolt minta
Ha megfestetted a tojásod, akkor kis tűvel, vagy karcolásra alkalmas eszközzel karcolhatsz mintákat a tojásra.

Számos lehetőség létezik még, érdemes körbenézni a neten. Ügyesebbek még át is üthetik az üres tojáshéjat minták létrehozására.
Tipp!
Főzés előtt szappannal mosd meg a tojásokat, hogy a felületén lévő zsiradék teljesen leoldódjon, így a festék jobban rögzül a tojás héján.
Érdemes a főzővízhez egy kevés ecetet adni, mert ez segítheti a festék tapadását.
Ha szép fényes tojásokat szeretnél, akkor a kihűlt, lecsöpögtetett, megszáradt tojásokat dörzsöld át szalonnahéjjal, vagy egy kevés kókuszolajjal.


Forrás:
http://www.paleo-dieta.hu/egeszseges-eletmod/tojasfestes-termeszetes-anyagokkal/
http://gyermekszoba.blog.hu/2009/03/27/tojasfestes_termeszetesen
http://www.harmonet.hu/a-nyulon-tul/15481-6-hatekony-tojasfesto-tipp-csak-termeszetes-anyagokkal.html
http://www.annwn.hu/tuz-korul/unnepi-aktivitas/tojasfestes-termeszetesen
www.homemade-gifts-made-easy.com
www.themakeyourownzone.com
thebeginnerwitch.tumblr.com
www.frontiercoop.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése